Ako obmedziť impulzívne nákupy

29. marca 2017

Poviem Vám to úprimne. Čím som staršia tým viac riešim otázku peňazí, 5x premýšľam keď si idem niečo kúpiť či to potrebujem, či to ozaj stojí za to, či to vynosím a najčastejšie sa stáva, že odídem z obchodu alebo jednoducho zruším stránku kde len stačí kliknúť na “odoslať objednávku“. Peti sa na mňa na to zvyčajne hnevá, pretože som nerozhodná a potom viackrát chodím do obchodu pre vec, ktorú som si už mohla kúpiť prvýkrát keď som tam bola. Neteší ma ten pohľad, že peniaze z brigády kde som bola zavretá v chladničke a robila inventúru potravín alebo 8 niekedy aj 13h na nohách len tak jedným kliknutím odídu preč. Stále sa učím šetriť, ale niekedy je to ozaj ťažké keď Vás tie obchody lákajú a ste maniak do módy, kozmetiky a bytových doplnkov. Stanovila som si však pravidlá, ktoré sa snažím dodržiavať. 

1. Snažím sa vyhýbať online stránkam, nakupovaniu keď viem, že nič nepotrebujem

Poznáte ten pocit, skôr to nutkanie..veď len pozriem čo majú nové, nič nepotrebujem. Bum, uvidíte zľavu, doprava zadarmo a už sa hromadia v košíku veci. Toto už zásadne nerobím. Väčšinou idem po konkrétnej veci. Keď hľadám rifle, idem do kolonky rifle, neprezerám všetky produkty, oblečenie, ktoré sa na danej stránke nachádzajú. Je to ťažké, ale tak sa vyhnem všetkým možným lákačom, zľavám a hlavne - prázdnej peňaženke. Najväčším však u mňa problémom je keď uvidím na instagrame danú vec alebo niekde na blogu ako ju daná blogerka skombinovala. Vtedy priznám sa, že je to u mňa ťažie nekliknúť a nehľadať oblečenie, kozmetiku, ktorá vyzerá tak dokonale. Už ste si kúpili nejakú vec, ktorú propagovala blogerka na blogu alebo vo videu ?

2. Keď nakupovať tak so zoznamom, vytvorenie wishlistu
Tak ako ste mohli vidieť v tomto článku, zvyčajne si spravím malý wishlis na sezónu. Čo konkrétne potrebujem a to čo tam nemám nekupujem. Snažím sa vyhýbať pocitu, že si nemám čo obliecť keď vidím to kvantum vecí v mojej skrini. Keď idem do potravín len so zoznamom. Keď idem do dmky, tety ohľadom kozmetiky znova len so zoznamom. Bez zoznamu už nejdem do žiadneho obchodu /haha/. S Petim sa nám často stávalo, že keď sme išli do potravín, nakúpili sme 300 ďalších vecí čo sme vôbec nepotrebovali a potom sme len pozerali na bločik, že kam tie peniaze išli. Aj Vám sa to často stávalo/stáva ?

3. Čas na rozmýšľanie
Hlavne keď sa jedná o drahú vec nechávam si zvyčajne čas na rozmýšľanie. Či to ozaj stojí za to, či to potrebujem, ako to využijem atď. Keď to napríklad na stránke/v obchode už nemajú bolo to znamenie alebo skôr dávam na ten pocit či som z toho sklamaná alebo naopak nejako to neriešim, že to už nemajú /chápete ma čo chcem povedať haha/.

4. K čomu to budem nosiť ?
Toto sa týka hlavne oblečenie. Ak si chcem kúpiť nejakú vec zvyčajne sa mi vybaví hneď nejaký outfit z kúskov, ktoré už mám doma. Ak nie a vymýšľam čo by som si ďalej k tej veci mala kúpiť, aby som ju mohla kúpiť, tak to oblečenie nekupujem. Vyhnem sa ďalšiemu prievanu v peňaženke /haha/.

5. Vyhýbanie sa trendom
Trendy si vždy pozriem v časopise, na nete a keď ma niečo fakt zaujme, že to má perspektívu nosenia aj naďalej nie len v tú jednu chvíľu, tak si to kúpim. Momentálne sa mi páčia veľmi volániky, dierkové alebo vzorové silonky v teniskách nášivky a výšivky. Tento trend zbožňujem a už mám aj pár kúskov doma. Extravagantné kúsky z trendov jednej sezóny určite v mojom šatníku nenájdete. Tiež poznám ľudí, ktorý podliehajú trendom nábytku a dokážu aj každý rok meniť zariadenie v dome. Čo je podľa mňa choré.

Ako bojujete proti impulzívnym nákupom vy ? Dodržujete nejaké pravidlá pri nakupovaní alebo si kupujete čo “príde pod ruku“ ?

3 komentáre

  1. No ja mám úprimne o tento problém postarané, keďže väčšinou peniaze nemám:D Teda nie, že nemám, ale viem, že ich musím použiť na iné veci a vo veľkom nakupujem raz, možno 2x do roka, keď dostanem nejaké na sviatok :)

    LILY OF THE VALLEY

    OdpovedaťOdstrániť
  2. bojujem tak že si tak 60percent výplaty presúvam na šetriaci účet, a zbytok mám na dopravu,, nákup potravín a nejaké účty, takže keď to miniem na blbosť,..nebude na to čo skutočne treba :) preto tiež chodím so zoznamom, a keď niečo drahšie chcem, musím si dopredu premyslieť :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já chodím do potravin jedině se seznamem.. protože bez něj to dělám jako vy.. beru všechno, co je ve slevě nebo na co mám chut a najednou několik stovek v háji za potraviny a já vlastně nevím, k čemu jsem je koupila :D
    A co se týče oblečení, vždy když se mi něco líbí, tak pak jdu domů a čekám.. když se mi ten daný kousek dostane doma několikrát na mysl, tak se pro něj vrátím, protože očividně mě něčím opravdu zaujal. Naopak,když dojdu domů a na kousek si ani nevzpomenu nebo mě nemrzí, že jsem odešla bez něj, je jasné, že ho nepotřebuji ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem Vám za komentár :)

© Zuzi Černická. Design by FCD.