Fotenie / čo používam a ako upravujem fotky

10. decembra 2018

Fotenie zbožňujem a o to viac keď mám nový foťák. V tomto článku som Vám písala že som vymenila moju srdcovku zrkadlovku za Olympus. Nehovorím, že moje fotky sú dokonalé, ale snažím sa stále zlepšovať. Momentálne bojujem so svetelnými podmienkami, pretože domov chodievam po 15,00 a vtedy už pomaličky začína byť tma. Zároveň sa stále hľadám a mením upravovanie mojich fotiek no napriek tomu som už dostala pár správ na instagrame o tom aký foťák, aplikácie a aké objektívy používam. Pred tým som používala zrkadlovku Nikon d3300 a fotila som len na objektív 50mm 1,8. Portrétové objektívy sú pre mňa na fotenie zatiaľ najlepšie aj keď sa netajím tým, že keď si našetrím tak by som chcela 12mm alebo 24mm objetív. Uvidíme, pretože objektívy a najmä pre Olympus nie sú zrovna tie najlacnejšie.


..tak ak ste zvedaví akú techniku na fotenie používam tu je..
Momentálne mojim naj parťákom je predčasný vianočný darček, ktorý som dostala od môjho manžela a z časti aj za to, že som predala moju zrkadlovku. Najskôr som prečítala xy recenzií a rozhodovala som sa medzi Canon-om a Olympus-om. Výmena objektívov ma zaujala napriek tomu, že Olympus sa radí medzi bezzrkadlovky. A tak aby som to dlho nenaťahovala vyhral a fotím na Olympus e-m10 mark III. Prvú premiéru mal na výlete v Bojniciach, o ktorom som Vám písala tu. Ešte stále sa na ňom učím, ale pochvaľuje si ho aj Peti za čo som neskutočne rada, pretože pri fotení už nefrfle ako keď som mala zrkadlovku.
Pri fotení je pre mňa najdôležitejšie svetlo, clona a iso. Tie sú jediné, s ktorými viem pracovať, ale stále na tej rovine, že nie som profesionálny fotograf. Pri fotení robím možno 2-3 fotky len tak, aby som videla ako ukáže fotka, či je dobré svetlo a pri tom nastavujem “parametre“. Potom idem naostro. Aj u mňa platí, že z 1000 fotiek vyberiem možno 5, ktoré pridám na blog alebo instagram /haha/.
Tak ako pri zrkadlovke aj teraz používam najmä portrétový objektív 45mm 1,8. Ten je dokonalý. Ostrosť, svetlo, rozmazané pozadie a dobre sa s ním fotí aj pri nie najlepších svetelných podmienkach. Ku foťáku som mala v balení objektív 12-50mm, ktorý nie je s pevným ohniskom ako 45mm. Avšak tu pri fotkách je vidno veľký rozdiel. Pekne fotí len vonku. Vo vnútri s ním bojujem, pretože keď je len trošku šero tak fotí rozmazane. 
Pred rokom som upravovala fotky v Adobe Photoshop, teraz upravujem fotky len v telefóne a používam tieto aplikácie:
VSCO – stará známa klasika. V tejto aplikácii upravujem contrast, tone, white balance a používam filtre buď z A-čka alebo z C-čky. Následne fotku uložím a fotku importujem do aplikácie
KUJI CAM – kde používam ďalší filter. Je ich tam omnoho viac na výber ako v aplikácii VSCO. S filtrami sa to snažím nepreháňať. Fotku nikdy neretušujem ani nepoužívam nič na úpravu postavy atď.. V rámci fotiek používam aj aplikáciu
HUJI – kde sa dajú vytvoriť perfektné retro fotky. Kuji cam je niečo podobné ako Huji len v tejto aplikácii sa myslím fotky upravovať nedajú.
SNAPSEED – používam niekedy na vybielenie miest na fotke ak fotkám chýba svetlo.
CANVA a UNFOLD – používam na úpravu instastories.
PIC COLLAGE – zase na vytváranie koláži z fotografii.
PLANOLY – používam na plánovanie fotiek pre instagram aj keď priznám sa, že väčšinou to nechávam na náhodu, aby to bolo prirodzené a všetko zas nebolo tip top zladené.

Dúfam, že Vám článok trochu pomôže aspoň pri úprave fotiek. Ak máte nejaký tip na dobrú aplikáciu na úpravu fotiek sem s ním. Budem rada.

2 komentáre

  1. Ja sa do techiky absolutne nevyznam, ale moj nikon ma tusim 50 mm objektiv a rada by som nieco ine, aby som mala pekne rozostrene pozadie, ale absolutne sa do too nerozumiem a ked som si pozerala nejak stranky s objektivmi, tak su veru strasne drahe ako vravis :) Takze zatial s uspokojim s tym co mam :D

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sme na tom rovnako :D väčšinou si nechávam poradiť a ohľadom fotenia len skúšam :D..Keď máš 50mm objektív ten by ti mal rozostrieť pozadie :)

      Odstrániť

Ďakujem Vám za komentár :)

© Zuzi Černická. Design by FCD.